2013. október 23., szerda

Objektívek keresztüzében - Nádudvari János

1148 oldalmegtekintés ! Köszönöm!

Sokan, sokféle helyzetben találkoztunk már Jánossal. Volt, aki az Indeed Korea csoportban, mások, pedig rendelések útján, de valahogy tényleg mindig úgy alakult nálam, hogy Jánosba "botlottam". Kacérkodtam egy ideig a dologgal, hogy talán rendelek valamit Koreából, de a végén, sosem úgy jött ki a havi tartalék. Segítőkész embernek gondoltam, mivel nem sok embertől hallani, hogy kívánságra hoz valamit az áhított országból. Kreatív, hiszen az ő fejéből pattant ki az Indeed Korea, majd a k-pop magazinok Magyarországra való juttatása is. Örültem, hogy készségesen válaszolt egy levelemre és onnantól nem volt megállás. Hálás vagyok, amiért sikerült időt szakítania rám és megosztani velem  és veletek a tapasztalatait.
Jó olvasást kívánok!



1. Intro magadról ( mit csinálsz, hol vagy most, és olyan kis apróságok amiket megakarsz osztani másokkal.)

-
Örömmel fogadtam a megkeresésedet! Remélem a velem készült interjú hasznos lehet másoknak. – Hogy hol élek? - Dél-Korea – rendkívül színes fővárosában, Szöulban lakom. Szöulinak lenni, annyit jelent számomra, hogy élni, és élvezni az életet. De, hogy ebben a mondatomban mire is gondolok, remélem, az interjúból kiderül.

2. Hogyan kerültél kapcsolatba Koreával? Mi volt a te első lépésed?

- Nem Koreával, hanem koreaival kerültem először kapcsolatba. Feleségem koreai, hat évvel ezelőtt Kanadában találkoztunk. Kanada bár nagyszerű ország, mégis úgy döntöttünk, hogy olyan helyen szeretnénk élni, ahol gyökerekkel rendelkezünk. Kanadából Magyarországra költöztünk, ahol szembe kellett nézni a válságtól meggyötört, lehangolóan depressziós közvetlen környezetemmel. Amiben fél évig bírtuk, aztán úgy döntöttünk, hogy Korea. Így kerültem Koreába, ahol már nem először járok.


3. Mint ahogy már jó páran is tudják, fotósként is funkcionálsz. Korea inspirál? Milyen témákat szeretsz feldolgozni a képeidben?

- Jelenleg nem hivatásszerűen fotózom, nem is inkább a téma az, ami jelen pillanatban motivál.- Hanem az új fotós technikák, türkök kidolgozása az, ami hajtóerőt ad mostanság. Nyáron segítettem beindítani egy stúdiót Londonban, Nagy Brittaniában. Ahol sokféle tapasztalatot szereztem, de úgy érzem, hogy van még mit tanulnom, mert itt Koreában teljesen más az üzleti kultúra. – De annyit elárulhatok, hogy mostanában egy elég koros, több, mint 40 éves manuális lencsével járom Szöult. – A képeknek lesz hangulata!


4. Ingázol Magyarország és Korea között. Te mit látsz alapvető különbségnek és hogyan éled meg ezeket?

- A kérdés második felét már vártam! Nem ingázok, de néha úgy hozza az élet, hogy otthon el kell intézni ezt-azt, akkor haza reppenek. Reményeim szerint a repkedéssel egy-két évre felhagyok. Hogy miket látok különbségnek? – Nos, erre a kérdés nagyon nehéz a teljesség igényével válaszolni. Korea bár méretben, majdnem akkora, mint Magyarország, mégis tökéletesen más, szinte összehasonlíthatatlan. Talán erre a kérdésre, annyit érdemes válaszolni, hogy van bőven, mit tanulnunk a koreaiaktól, - és nem fordítva.
5.Mi a munkád kint Koreában? Te is érzékeled azt a fajta munka-munka-munka és pallipalli mentalitást, amit Alexandra előzőleg említett?

- Ebben a pillanatban tanuló vagyok, de ez bármikor változhat. Sajnos az angol nyelvtudás itt nem elég, ezért nagyon intenzív koreai nyelvtanulásba kezdtem. – Igen Korea, Szöul nagyon pörgős, főleg a belassult Budapesthez képest. Más világvárosokkal összehasonlítva, azért annyira nem veszélyes. – Egy barátom Torontóban, az első munkanapján csak annyit mondott, hogy – ennyi munkával otthon is jól lehet keresni. Én a kérdésedet inkább így fogalmaznám meg: - Te is érzékeled azt a fajta munka-munka-munka, és pallipalli mentalitást, amit minden más fejlett nyugati országban is meg lehet tapasztalni?


6. Az Indeed Korea a te nevedhez fűződik. Honnan jött az ötlet? Továbbá a k-pop magazin ötlet is a te fejedből pattant ki. Úttörőként dolgozol a két 'világ' kapcsolatán. Mi a motivációd?

- Az Indeed Korea, azért indulhatott útjának, mert sok ide utazó, vagy éppen itt tanuló – tisztelet a kivetélnek – meglehetősen máshogy festették le Koreát, mint ami az a valóságban. Úgy éreztem, hogy el kell indítanom valamit, ami a realitáshoz közelebb áll. Először az Indeed Korea blogot indítottam, el majd a Facebook csoportot. Reményeim szerint a jövőben egy non-profit vállalkozás keretében egy online két, vagy akár háromnyelvű újságot tudunk elindítani. Amire nagy szükség lenne, hiszen mindkét irányban „zavaros” információk ármálnak! Visszatérve erre a válaszomnak az elejére, érthető, hogy egy turista, egy, esetleg két hét alatt nem kap tiszta képet az itteniek mindennapi életéről. Az is érthető, hogy egy egyetemi városban tanuló diák szintén máshogy éli meg a koreai mindennapjait, mint egy koreai. Erre persze még rájöhet egy nagyon erős „kultursokk” is, amiben nem látjuk annyira pozitívnak az itteni világot. – Ez is érthető, hisz a koreai kultúra teljesen más, mint amiben mi felnőttünk. – Nagyon érdekes számomra, hogy több magyar blogon, illetve írásban visszaköszön az, hogy a koreaiak rasszisták. – Valamennyire biztos, de azt úgy hívják, hogy egészséges nemzeti önbecsülés, vagy erős nemzeti öntudat. – Rasszizmus itt nincs! Itt biztos senki sem fog megtámadni, megszólni, mert más a bőrszínem, vagy más a vallásom. Azt meg ne várjuk, egy nem multikulturális országban, hogy feltétlenül rajongjanak értünk! Tehát valós idegen gyűlölet, vagy erősen kirekesztő magatartás itt nincs! Ellenben Magyarországon, ahol sok sikert annak, aki zsidónak, vagy romának születik!


7.Miben változott az életed azok után, hogy Koreában kezdtél el élni?

- Mivel én már közel 6-7 éve élek külföldön, így Korea nem jelentett nagyon nagy változást. De azért más! Egy dolog nagyon fontos, ez teljesítményalapú ország, százszor produktívabb, mint Magyarország. Itt minimum elvárás az állandó jó teljesítmény, mindenben! Ehhez persze nagyon aktív, és tudatos életvitel kell, amit meg kell szokni. Talán ez az, amit pallipallival azonosítanak sokan. De az biztos, hogy ha jól teljesítesz, akkor elnyered a koreaiak szimpátiáját. Azt hiszem a teljesítmény itt a legfőbb mértékegység. – Persze nem mindig könnyű megfelelni…


8. Most kicsit térjünk át a pozitív/ negatív oldalra, hiszen ez is létezik. Mi az amit pozitívnak látsz és mi az amit negatívnak Koreában?


- Nem rég utasítottam vissza egy hasonló kérdést. – Próbálok koreai lenni a kérdésed második felében. A legtöbb koreai nem hajlandó negatív dolgot mondani a saját otthonáról, és hazájáról, - főleg nem idegeknek. Szóval, ha nem gond a kérdés második felét helyből passzolnám is! Nagyon sok pozitív dolog van itt. – Talán számomra, ami igazán megérintő, hogy egy „normális, átlagos” család mennyire erősen összetartó. – Ha bármi történik, a család azonnal összezár, és segít. – A családi események is igazán élvezhetőek, mindenki felszabadult, igazi tiszta öröm az arcukon, hogy újra láthatják egymást. Van egy másik dolog is, ami nagyon pozitív, ez pedig a tisztelet a másik iránt. – Ez nagyon erős védelmet ad mindenkinek. - Azt kell, hogy írjam, hogy teljesen kiszámítható így az élet. Tudom, ha bemegyek egy boltba, hogy ott rendesen fognak velem bánni, amit aztán én szépen meg is köszönök a távozáskor. Szóval nincsenek meglepetések, mint amilyeneket, akár otthon, vagy bárhol máshol a nagyvilágban megtapasztalhatunk. Rendkívül jó a közbiztonság, soha egy percig nem volt egy csöppnyi félelem érzetem sem Koreában. Vidéken sok ház ajtaján még zár sincs! A koreai munkamorál is erősen pozitív számomra, az emberek szeretnek dolgozni, és fontos számukra, hogy jól, és gyorsan is csinálják, ami a dolguk. Rengeteg dolgot lehetne felsorolni, pont ezért írtam a fenti sorokban valahol, hogy lehetne tőlük bőven tanulni!

9. Tőled is megkérdezem, hogy mit tudnál tanácsolni azoknak, akik kint akarnak élni, vagy kint akarnak tanulni? Mi az, amire a legjobban szükségük van?

- Én általában nem javaslom az itt élést. – Egy, nem könnyű megszerezni a vízumot, kettő a legtöbb ember erős kulturális sokkot kap a mindenben „különbözőség” miatt. Van egy biológiai sokk is, hiszen az emberi szervezet is erősen megviseli a párásabb levegő, a totálisan más étkezési kultúra stb… Ezért mindenkinek javaslom, hogy mielőtt itt szeretne élni, menjen éljen egy kicsit más európai országban, majd ha ott jól tudott alkalmazkodni, és sikereket ért el, akkor jöjjön csak ide Koreába. Az ide utazni vágyóknak nagyon javaslom Koreát. Rengeteg új benyomás, új élmény. Csodálatos ország, rengeteg lehetőség! A legjobb nyaralás, ha valaki Koreába utazik! Itt tanulóknak pedig csak annyit írnék, hogy nagy lehetőség, hogy itt tanulhatnak! – Próbáljanak minél többet jönni-menni az országban! Próbáljanak meg barátságokat kötni, és persze élvezzék az ittlétet!
10. Mesélj a környékről ahol élsz! Mi a kedvenc helyed, ahol sűrűn megfordulsz? Miért?

- Én Szöulban pont ott lakom, ahol szeretek lenni is. Jamsil metróállomás, és az Olympia park közt lakom. Itt minden van, minden könnyen elérhető. – A környékről ki se kell mozdulnom! Most ezután az interjú után, a két utcával odébb lévő termelői piacra megyek. Amit nagyon szeretek, és nem csak jó árai miatt! Bár nem kívánok rosszat írni, de Szöul látképe – szerintem- nem szép, de a város maga nagyon élhető. Egy élet is kevés, hogy ezt a 10 millió lakosú várost igazán felfedezzem. Mindig vibrál, mindig van valami újdonság. Szeretek itt élni, szeretem ezt a várost!


11. Mesélj egy kicsit a szórakozásról,miben tér el a magyartól? Vannak tipikus szórakozásról híres kerületek, mint pl Hongdae. Mit tudnál ezekről a helyekről mondani?

- Én már 32 éves vagyok, teli ötletekkel, álmokkal, és tettrekészséggel, - így egy kicsit más értelmet kap szórakozás az életemben. Úgy, ahogy néhány éve jártam szórakozni, az már nincs. Inkább a családdal mozgok együtt, szeretjük a jó éttermeket, szinte minden héten megyünk valamilyen „nevezetesebb” helyre. Persze nemcsak éttermekbe járunk, sokat kirándulunk a környéken, néha elmegyünk a vidámparkba is, - ami nagyon nagy élmény. Számtalan lehetőség van, mint írtam Szöul sosem unalmas!


12. Mi az a hely, amit mindenkinek ajánlanál, hogy látogasson meg, ha Koreába jár? Milyen helyi ételek/ italok váltak kedvenceiddé és miket ajánlanál fogyasztásra?

- Nehéz kérdés! Rengeteg jó hely van! A történelmi helyeken kívül, javaslom az Everland nevű parkot. Na ott aztán minden van! Állatkert, vidám és vízi park – ez egy Disneyland szerű hely, nagy buli! De, itt a szomszédomban van a Lotte World, oda is érdemes benézni. Nagyon jó éttermei (food court) vannak, rengeteg bolttal, és persze a világ legnagyobb fedett vidámparkjával. Huh milliónyi jó, és ráadásul megfizethető hely van! Ezeknek a helyeknek a sorolása egy másik cikkben lehet, jobban mutatna!


További Linkek:
Nádudvari János Photographer oldala
Indeed Korea facebook csoport

2 megjegyzés:

  1. Nem mond negatívat az ember a hazájáról...ahhoz képest ő a saját szülőhazáját végig szidja...de Koreáról nem mond rosszat, mi? Szép...

    VálaszTörlés
  2. Udv!
    Eloszor is koszonom a bloggernek es Janosnak is az interjut!
    Kedves Janos, nekem egy dolog nem tetszett (illetve ketto, de azt mar egy hozzaszolo emlitette): hogy ugy allitottad be a sajat velemenyed, mintha az lenne az egyetlen realis/igaz. Ez nem igy van. Persze ha valaki csak egy-ket hetre/honapra jon Koreaba, az nem kap realis kepet az orszagrol. Viszont kb. egy ev felett szerintem mindenki velemenye valamilyen mertekben igaz. Az, hogy valaki hogyan velekedik Korearol kortol/ nemtol / elethelyzettol / termeszettol / tapasztalatoktol stb. is eleg erosen fugg, nincs jo, vagy rossz velemeny. Talan neked kicsit pozitivabb a velemenyed, mert nem egyedul jottel, es itt a feleseged csaladja. Mas, aki egyedul jott ki, lehet hogy negativabban velekedik. Orultem, hogy elolvashattam a torteneted, bar sok helyen kulonbozik a velemenyunk.
    Udv: Alexa

    VálaszTörlés